Mit tudsz tenni, amikor az autó lakkozás lepattog?

Autó lakkozás, nézzük a tényeket

A válasz, hogy nyelsz egy nagyot és elsőként úgy hagyod. A lepattogzott lakk javítására több lehetőség van. Természetesen ezt autófényező szakember végzi, de vannak praktikák autó lakkozás javítására házilag is.

Azt már biztos olvastad, hogy az autófényezés egyik kényes része a lakkozás. Ezt azért mondom, mert még egy gyakorlott autófényezőnél is előfordul, hogy bizony megfolyik a lakk, kicsit narancsbőrös lesz a fényezés vagy valahová kevés lakk jutott.

Ezek nem végezetes bűnök és könnyen előfordulnak az autó lakkozás megszokott menetében. Azt sose felejtsük el, hogy emberek vagyunk és bár mindig törekszünk a tökéletes munkára, vannak napok, amikor ez nem sikerül.És mégis lepereg a lakk az autóról, ennek mi lehet az oka?

A fényezési hibák esetében ez gyakori kérdés. Ha már olvastad a fényezési hibákat, akkor tudod erre választ. Ha nem akkor csak röviden és utána el tudod olvasni. A fényezési munkarend egyetlen célja van, hogy egy hibátlan és tényleg tökéletes felületet hozzunk létre (autó festék befogadó bevonatrendszert), amire a fényező felfújja a színt és a védő lakkot.

Ennek a folyamatnak van egy előírt (nem mi találtuk ki) sorrendje, ami biztosítja a tökéletes együttműködést a rétegek között.


Képzeld el, így az autófényezést:

Ez pont ugyanolyan, mint a házépítés. Csak tökélestes alapra lehet építkezni és a szintek megfelelő kialakítása után lehet tovább haladni.

A fényezés menetében a sorrend fontos és minden rétegnek megvan a maga funkciója. A fényezési segédanyagok (töltőlapozó, gitt, autófesték, autólakk) felhasználásánál szigorú előírt eljárást kell követni. Maga az előkészületi technika igen fontos, hogy minden felvitt réteg tökéletesen tapadjon és hibátlan felületet képezzen. Ez előfeltétele a tartós fényezésnek, amivel könnyen elkerülhetjük az autó lakkozás lepattogjon.Jó rendben értem amit leírtál, de miért pattog le az autólakk a fényezésről?

Ha ez a kérdés Neked is megfordult a fejedben, akkor a válaszom ebben a formában a legegyszerűbb, mert az autólakk nem tapadt meg az autó festéken.

Ha autó lakk hiba javításról beszélünk, akkor fontos külön választani a fényezési hibákat. Ezek a fényezési vagy ebben az esetben lakkozási hibák kettő formában fordulhatnak elő.

  • az autófényezés menete során: autólakk megfolyás, narancsbőrös fényezés, ...
  • az autó használat követően: autó lakkozás lepattog, autó lakk kopása, ...

Míg az első esetben a fényezést követően lehet orvosolni, addig a második esetben van, hogy hetek vagy hónapok múlva szembesülünk a problémákkal. Az első esetben egyszerű a megoldás, mert egy lakk megfolyást kézi finom csiszolással (2ezeres vizes csiszolással) és a friss lakk polírozással könnyen orvosólható, addig a második esetben nehezebb dolgunk van és a problémát a lakkozás menetében kell keresnünk.

Az előkészületi munkában vannak fontos lépések, mint a töltőanyag alkalmazása, aminek egyetlen és a legfontosabb funkciója a rugalmasság biztosítása a rétegek között.

A filler, azaz az töltőanyag fújása és megmunkálása (tökéletesre csiszolása) időigényes, mert viszonylag vastagnak kell felhordani és így a száradási ideje, azaz a passzívmunka sok időt vagy költséget jelent. A csiszolás szintén sok idő, főleg ha kavicsos vagy javított (műanyagjavítás, karosszéria javítás) az fényezendő alkatrész.

Az olcsó fényezés esetében ennek a folyamatnak a megbontása eredményezi az olyan fényezési sérüléseket, mint a lakk lepattoggása vagy a festék lepergése. Az olcsó fényezésben mindig az időn és az anyagon spórolnak.

Persze nem minden a pénz és lehetőség van természetes száradásra (szobahőmérsékleten) vagy ipari szárításra, mint az infra lámpa vagy a fényezőkamara. Télen annyira nem kedvező a helyzet, mert egy temperált műhely nemhogy nem elegendő, hanem káros a rétegek száradására (20 fok alatt az anyagok nem száradnak ki maradéktalanul).
  • egy ipari infralámpa: 2.000-3.000 wattos is lehet, míg
  • egy kamara akár több 10 liter/ óránkénti gázolaj fogyasztással is üzemelhet

Így amikor egy lakk lepattog, akkor valószínűleg valahol spóroltak a fényezésen vagy az alapanyagon vagy a munka idején.Autó lakkozás lepattogott, ennek ez az oka:

A töltőanyag (szórógitt) hiánya, miatt rugalmatlanná válik a felhordott réteg rend és az alapozó és festék réteg között nem lesz meg a tapadás, aminek a végeredménye, hogy a fényezett alkatrészen a festék rugalmatlan és egyszerűen lepattog.
Amikor levelekben jön le a lakk és a festék, annak azaz az oka, hogy időt és pénzt spórolnak meg, nem Neked, hanem rajtad. Kevesebb idő alatt, hiányos munka folyamattal fényezik le a karosszéria elemeket.Autólakk lepattogzás javítása

Amikor lepereg a lakk az autóról, akkor ez a jelenség leggyakrabban kétféleképpen jeleni meg. Vagy apró néhány centis vagy igazán látványos akár tenyérnyi méretben. Az, hogy ennek mi az oka egyszerű.

A kisebb lakk lepergéseket általában a kavics felverődések vagy kisebb fényezési karcok okozzák. Az autó lakk igazán erős, de nem kevlár. Elegendő egy élesebb apró kavics ami könnyen megrepeszti a lakk felületét.

A kavicsfelverődés révén a lakk alá jut a víz és egyéb szennyeződés, ami idővel teljesen megszünteti a tapadást és a fényezésről egészben vagy apró levelekben leesik a lakk réteg. Ez valamilyen formában javítható, akár házilag is.


Autó lakkozás házilag

A lakkozás igen nehéz része a fényezésnek ezért ritkán látni, hogy valaki vesz egy flakon sprét és neki áll otthon az autóját lelakkozni. Egyrészt sok a hiba lehetőség másrészt a lepattogzott lakk javítására alig lesz megoldás. Arra viszont alkalmas a spré, hogy egy darabig mentsük az autó fényezését.

A sérült részt mindig alaposan meg kell tisztítani és tényleg óvatosan, hogy a festék ne sérüljön. Utána egy kupakba kell kifújni a lakkot és ecsettel meghúzni pár alkalommal a lakkot. A sérült rész esztétikája enyhén javul, de itt nem is ez a lényeg, hanem hogy megelőzhető legyen az, hogy az apró lakk sérülésekből ne legyenek tenyérnyi méretű lepattogzódások vagy rozsdapöttyök.


Autó újra lakkozása

Itt érdemes egyből egy fontos dologgal kezdeni. Az autó fényezésének újra lakkozása nem azt jelenti, hogy a lepattogzott lakk helyére újra lakkozunk. Az újra lakkozást tökéletes felületre lehet felvinni, amivel a lakk réteget lehet megerősíteni vagy megvastagítani. Erre azért lehet szükség, mert már kicsit fakó, sok a karcolás vagy elvékonyodott a festéken a lakk réteg.

Amikor lepattog a lakk, akkor arra nem lehet új lakk réteget fújni. A sérült részek kontúrja és az eredeti felület közötti réteg különbség szemmel jól látható kontrasztot eredményez. Esztétikailag messziről látható fényezési hibát eredményez, ami nem elfogadható.

Az ilyen nagy méretű lepattogzott lakk javítására a teljes fényezési folyamatot meg kell ismételni. Mivel rendszerint a tapadás hiánya adja ezt a lakk hibát, így a tökéletes megoldáshoz rendszerint igen nagy méretben kell eltávolítani az autóról a lakkot és a festéket. Ilyenkor meg kell találni az okát annak, hogy miért nem volt tökéletes a tapadás.

A megoldásnál sokszor elegendő a ködöléses fényezés, de az is gyakori, hogy a fényezési alapanyagok minősége gyenge vagy az egész eljárás volt felgyorsítva, így könnyen lehet, hogy az egész felület instabil. Így általában az egész elem újra fényezése adja meg a tökéletes megoldást a lepattogzott autólakk javítására.Akkor most mi tudsz tenni?

Biztos vagyok benne, hogy hasznos volt neked az amit leírtam. Így Te is körültekintően tudsz dönteni. Ha Te is nálunk akarod az autódon a lepattogzott lakkot javítani, akkor pár dolgot kérlek mindenképp vegyél figyelembe.

Sok munkánk van, tényleg sok. Ennek az az oka, hogy sok állandó partnerünk van, mint például a Pappas Autó, akikkel szerződésben folyamatosan együttműködünk. Természetesen folyamatosan fejlesztjük a műhelyünket és bővítjük a kapacitásunkat azért, hogy mindenkinek tudjunk segíteni.

Itt tudsz hozzánk bejelntkezni vagy személyesen bejönni egy megtekintésre.

Szeretnék Én is bejelentkezni hozzátok

Szilágyi Zoltán (műhelyvezető)
Mű-Hege Kft.


u.i.: Remélem hasznos volt amiket most olvastál. Ha Te is nálunk szeretnéd az autódat fényeztetni, akkor annak tényleg örülök és szívesen segítünk. Amit kérlek vegyél figyelembe, hogy tényleg sok a munkánk és folyamatosan igyekszünk mindenkinek segíteni.

Így amit tanácsolni tudok Neked, hogy telefonálj vagy írj nekünk e-mailt és röviden előzetesen megbeszéljük a fényezéssel kapcsolatos részleteket.Lehet van még pár érdekesség a autófényezésről, amiket szívesen elolvasnál.

Szerintem ezek is érdekelhetnek: